Bålhytte-dag med fisk&suppe

 

FØRSTE DAG 

VK5 - NATUR&UDELIV

_____________________________________________________________________________________

Ørred dissektion 

Vi startede dagen ud med at blive introduceret for en ørred.
Vi skulle beskrive dens udseende på ydresiden og indersiden. 

 Vi fik en viden omkring organerne, udseendet, dens 
levested osv. 

Vi fik en saks som er lavet til at skulle klippe fisken op, 
hvor vi skulle indfører den ''buede'' side af saksen for at undgå
at ramme galdeblærer og andre organer. 

 
Da vi havde klippet den op, kunne vi få indsigt i en ørreds anatomi.
Vi havde modtaget en oversigt over, hvad de forkellige organer hed, 
så vi kunne identificere organerne. 


___________________________________________________________

Bålmad 

Hele holdet blev delt op i grupper, så alle grupper fik en ting at lave til 
at kunne fremvise til det fælles buffet-bord i slutningen af dagen. 

I gruppen med suppe skulle vi bruge et bålkomfur til at tilberede vores suppe. 


Vi startede ud med at lave spåner ud af brænde, som man bruger til at 
starte hele bålet op med. 
Derefter kløvede vi nogle mindre stykker brænde, som der skulle bruges 
til at få gang i bålet og skabe nogle varme gløder, så man til sidst ender 
med at kunne tilberede maden i en stor gryde over.


Vi fik skåret alle grøntsagerne ud i mundrette stykker, så det ville gøre det
nemmere for spiseren ikke at skulle til at skære kartoflerne ud i mindre stykker
og samtidig ville vi gerne have noget konsistens i vores mad, så det giver en 
anden form for smagsoplevelse.


Da gløderne var gode og gryden var varm, kom vi en god klat olie i og svitsede 
alle vores grøntsager da det er med til at give den bedste smag på kort tid. 
Vi lod det stå og få en god farve og kom så vand i med en masse boullion og 
krydderier. Efterfølgende kom vi et låg på, så det kunne stå og små simre i 
en lille times tid, indtil at det skulle serveres for alle de andre. 



Suppen var forretten inden vi skulle dykke ned i et tag-selv-bord med 
alle de lækre retter de andre grupper havde lavet og brugt tid på. 


Suppe-holdet sluttede af med at genplante de nogle af de grøntsager 
som var blevet brugt i suppen. Det vi kalder ''regrow'' på fagsprog.

Men hvordan fungere regrow?
At gendyrke betyder, at du tager en stilk, stump eller rod af noget, 
kommer det i vand eller jord, og lader det vokse videre. 
Naturen er fantastisk på den måde. 
En rod fra en grøntsag har så meget livskraft, at den ikke skal have 
andet end vand for at vokse videre.

Her er nogle ting man evt. kunne regrow:
 

  • Forårsløg 
  • Selleri 
  • Spidskål og andet kål
  • Citrongræs
  • Hvidløg
  • Salat
  • Bok choi, pak choi
  • Porrer
  • Toppe fra gulerødder 
  • Osv.











Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Friluftstur - overnatning

Planter fra biotop

Forbesøg på Fjordskolen