Boller i Hollænderovn





Boller i Hollænderovn





Tænd et bål | Min Naturbog | RebildPorten
Pagodebål
Til bålhyttedagen lavede vi boller på bål, i en hollænderovn. For at bruge hollænderovnen skal man bruge gløderne fra bålet. Derfor startede vi med at snitte spåner som lettere kunne antændes, efterfølgende fyldte vi brænde på bålet, som blev stablet som et pagode bål. Vi startede med at lave et stort bål, efterfølgende tog vi  nogle af gløderne fra for at lave et foderbål. 







"Juletræ"

Gode metoder til at antænde et pagodebål:
1. Start i det små - Fyld først spåner, så efterfølgende gradvist større stykker brænde, indtil du har et pagodebål som vist
2. Lav et "juletræ" - Ilden skal have noget der er nemt at få fat i, inden det når de store stykker brænde.
3. Hold øje med det! - Når du laver bål skal du hele tiden være over det, fordi det forandre sig konstant. 





Hollænderovn (Dutch Oven): 

Grundprincipperne ved en hollænderovn er at der skal komme varme både fra oven og fra neden, derfor brugte vi foderbålet til at placere gløder oven på den. Da Hollænderovnen er støbejern, gøres det ren med vand og olie (INGEN SÆBE). Efter vi havde placeret vores hollænderovn oven på gløderne, kom vi først et tyndt lag mel i bunden, og efterfølgende de færdigrullede boller i den. De brændte hurtigt på. Efter lidt øvelse fandt vi frem til den bedste metode, og endte derfor med gode boller. 


Vores bud på den bedste metode til hollænderovnen:

Ovnen må ikke blive for varm, og man skal derfor i højere grad holde øje med det man har i den. Hvor boller normalt skal have 10 minutter, skal de måske kun have 3 minutter her. For at "skrue" ned for varmen, kan man tage låget af, eller helt tage hollænderovnen af bålet i kortere perioder. 




Alt i alt har vi fundet af at hollænderovnen er et spændende værktøj, som kræver øvelse at bruge. 



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Det frie laboratorie

Dyrehold opgave D

Solsikke forløb